Menu

Tuesday 2 February 2016

Tort de orez cu fructe




Ne trebuie:

Pentru orezul cu lapte

1 L de lapte (3,5% grăsime)
250g-280g orez cu bob rotund
un vârf de cuțit sare
2 plicuri de zahăr vanilat
4 linguri bune fulgi de cocos
80g xylitol/zahăr

Pentru blat:
200g biscuiți
70g unt topit (+puțin lapte)

Pentru montat
200 ml frișcă bătută (am folosit Hulala Smântână pt. frișcă)
20g zahăr pudră + 1 plic de zahăr vanilat
10g de gelatină (foi sau granulată)
1 kg fructe
puțină coajă de lămâie rasă

Pentru decor:
100ml frișcă bătută (din cei 200 de sus)
fulgi de cocos (opțional)
fructe

- Acest tort puteți să îl preparați cu orice fructe vă plac sau se găsește
în perioada respectivă în magazine.
Eu am folosit de data asta Mango și Kaki, în schimb am m-ai încercat
cu nectarine și piersici.
(Trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult varianta cu nectarine)

Începem cu prepararea orezului cu lapte. Punem laptele pe foc
cu cei 250gr de orez,
pliculețele de vanilie, un strop de sare și cele 4 linguri de fulgi de cocos.
L-am adus la fierbere la foc mediu, amestecând continuu.
După primele 5 minute de fierbere am pus și cei 80g de xylitol.
Trebuie verificate câteva boabe de orez ca să vedeți dacă sunt făcute.
Orezul trebuie sa fie cremos, să aibă mai mult lichid în jur
decât în mod obișnuit.
Între timp am înmuiat foile de gelatină într-un castron cu apă rece.
Când orezul a fost gata, am stins focul sub cratiță și am pus
gelatina bine stoarsă.
Am amestecat totul și am lăsat la răcorit.
Am amestecat în cratiță la 30 de minute ca să nu se întărească la suprafață.

Pentru blat am zdrobit cu mâna 200g de biscuiți
(eu am folosit Picnic, este ușor de zdrobit :) și parca îmi
aduce aminte de copilarie).
Am pregătit forma în care urma să montez tortul (una rotunda de 28 cm,
cu pereți detașabili) și am așezat biscuiții pe fundul ei.
Am topit 70g de unt la care am adăugat 1-2 linguri de lapte și
l-am picurat peste stratul de biscuiți din formă.
Am amestecat ușor cu degetele și am presat bine blatul.
L-am dat la rece pentru 30 de minute.
Puteți monta acest tort și în forme mici,
individuale – gen cupe de sticlă, inele decorative.

Am spălat fructele și le-am tăiat cubulețe.
Amestecăm orezul cu fructele tăiate și adăugăm puțină coajă rasă de lamâie.
Am bătut și frișca împreună cu zahărul pudră și vanilia.
 (200 ml din care aproximativ 100 ml am păstrat pentru ornat)
Frișca sa fie bine racită (sa stea la frigider măcar 4-5 ore înainte de a o bate).
Am amestecat cu grijă frișca în masa de orez cu fructe și am turnat compoziția
peste blatul de biscuiți din formă. am pus la frigider pentru 3 ore.

Au trecut și cele 3 ore  și tortul de orez s-a închegat cum trebuie.
Am scot din formă și a venit partea mai grea pentru mine... decorarea.
Sunt sigură că aveți să vă descurcați mai bine decât mine :)
și poate veniți și cu sugestii .

Poftă mare!

1 comment:

  1. Imi place ca e o varianta si mai gustoasa a desertului drag al copilariei! :)

    ReplyDelete